Διευρυμένη Επιστημονική Σύσκεψη & Συζήτηση στον Δήμο Χάλκης

 

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 6/7/2022 στο δημαρχείο του νησιού, η πρόεδρος της ΕΠΕΤΑΔ καθηγήτρια  του Α.Π.Θ. κυρία Τέσσα Δουλκέρη, συνοδευόμενη από την πρώην Ευρωβουλευτή κυρία Άννα Καραμάνου, τον πρόεδρο της ΕΣΕΤ κ. Γιώργο Παπούλια, τον πρ. πρόεδρο της ΕΣΕΤ κ. Γιώργο Κουκουλιάτα και τον Οικονομικό Σύμβουλο της ΕΠΕΤΑΔ κ. Γιάννη Εμμανουήλ συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Χάλκης κ. Ευάγγελο Φραγκάκη, τους αντιδημάρχους κ.κ. Βασίλη Ρουσάκη και Σπυρίδη Διοσμάκη και την αντιδήμαρχο κυρία Αγγελική Βογιατζόγλου καθώς και στελέχη του δήμου.

Ο δήμαρχος και τα μέλη της δημοτικής αρχής πραγματοποίησαν διεξοδική ενημέρωση για το επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης της Χάλκης, τα προγράμματα που συμμετέχει ο δήμος, τις υποδομές και τους σχεδιασμούς για το μέλλον. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσίαση της συμμετοχής του νησιού (ήταν το πρώτο που εντάχθηκε) στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα GRECO-island, με την επίτευξη ήδη αρκετών περιβαλλοντικών στόχων (100% ενεργειακή αυτονομία το ρεύμα μέσω φωτοβολταϊκού πάρκου, αντικαταστάσεις οχημάτων με ηλεκτρικά, απαλλαγή κατοίκων από λογαριασμούς ΔΕΗ κλπ) που καθιστά την Χάλκη πανευρωπαϊκό πρότυπο περιβαλλοντικού νησιού.

 Αλλά αναφέρθηκαν και τα προβλήματα και οι τομείς που χρειάζονται   παρεμβάσεις όπως οι παροχές υγείας και Παιδείας στο νησί ενώ ως το σημαντικότερο πρόβλημα καταγράφηκε στο Δημογραφικό, η αισθητή μείωση των   Ελλήνων-των μαθητών-τριών στα σχολεία για το οποίο υπήρχε κοινό ενδιαφέρον και δέσμευση, τόσο από την πλευρά του δήμου όσο και της ΕΠΕΤΑΔ να υπάρξει μελλοντική επιστημονική δράση για να αναδειχθεί το θέμα και να προωθηθεί η ΑΜΕΣΑ πιθανές λύσεις. Τέθηκε επίσης και η προώθηση των μορφών του θεματικού τουρισμού στο νησί όπως του   ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Το θερμό κλίμα και η διάρκεια της συζήτησης άνοιξε ήδη παράθυρο συνεργασίας και συνέχεια του ενδιαφέροντος της ΕΠΕΤΑΔ για τη Χάλκη στον άμεσο επιστημονικό σχεδιασμό των επόμενων ετών.