Η ΕΣΕΤ σε δημοσιογραφική αποστολή στη Μόσχα

Προσκεκλημένη σε Πατριαρχική Λειτουργία .


8,5 χιλιόμετρα από τη Μόσχα είναι κτισμένη η πόλη Κολόμνα που περιβάλλεται από απέραντα δάση και την διαρρέει ο ποταμός Μόσκβα με τον παραπόταμο Οκά. Στα σπλάχνα της κατασκευάζονται οι περίφημοι πύραυλοι S300 και S400.

 

Την πόλη αυτή επισκέφθηκε ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος για να τελέσει την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009 Αρχιερατική Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο Ναός κατά την κομουνιστική περίοδο ήταν μουσείο και μετά την πλήρη ανακαίνισή του αποδίδεται στην εκκλησία.

Η υποδοχή του Πατριάρχη Κυρίλλου από τον τοπικό Μητροπολίτη Γιουβανέλιο και το Ιερατείο του ήταν συγκινητική. Οι πιστοί είχαν κατακλύσει τον περίβολο του Ι. Ναού.
Η δημοσιογραφική αποστολή της ΕΣΕΤ επίσημα προσκεκλημένη από το Πατριαρχείο βρίσκεται ανάμεσα στους επισήμους για να παρακολουθήσει την Πατριαρχική Λειτουργία.
Στην Ελληνική γλώσσα αποδίδεται το «Ευλογημένη η Βασιλεία», το «Άξιον Εστί» και το πολυχρόνιο του Πατριάρχη.

Ο Μητροπολίτης Γιοβανέλιος δωρίζει στον Πατριάρχη Κύριλλο μια εικόνα του Σωτήρος Χριστού και λαμβάνει από αυτόν, μια χρυσή εικόνα της Παναγίας.
Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Μόσχας βιώνει ημέρες δόξας και μεγαλείου και ήδη έχει λάβει πολλά προνόμια από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Μεντβέντεφ, όσο και από τον προηγούμενο Πρόεδρο και σήμερα Πρωθυπουργό της Ρωσίας Πούτιν.  Διαχειρίζεται μια μεγάλη περιουσία που επανήλθε σε αυτό από το κράτος.

Δίνει μεγάλη έμφαση στην κατήχηση των νέων και διεξάγει έναν αγώνα δρόμου για την επιστροφή όλων των εκκλησιών και μοναστηριών καθώς και την μεγαλοπρεπή ανακαίνιση αυτών.

Η δημοσιογραφική αποστολή της ΕΣΕΤ που αποτελούσαν η Πρόεδρος κ. Ν. Κομπορόζου και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων κ. Α. Ξένος, ξεναγήθηκε από τον θεολόγο – δημοσιογράφο και υποδιευθυντή του Κέντρου Μελετών του Αγίου Όρους και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών κ. Μάξιμο Κλεμένκο.