ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα συνέδρια για τον Τουρισμό σε Κάσο και Κάρπαθο

 

Που διοργάνωσε η ΕΠΕΤΑΔ με την συνεργασία της ΕΣΕΤ 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Κάσο (24-25 Ιουνίου) το 10ο συνέδριο της ΕΠΕΤΑΔ με τίτλο «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ-ΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ» και στην Κάρπαθο (28-29 Ιουνίου) το 11ο συνέδριο με τίτλο: «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ-ΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ».

Τα δύο συνέδρια πραγματοποιήθηκαν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου και την συνδιοργάνωση των Δήμων Κάσου, του ΚΟΠΑΠ (Καρπαθιακό Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Παιδείας) και την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καρπάθου.

Μετά από τον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των Συνέδρων και των παρεμβάσεων των τοπικών φορέων και του κοινού στην Κάσο,  τονίσθηκε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ στο ηρωικό αυτό νησί, γιατί η ΚΑΣΟΣ είναι ένα σύμβολο αγώνα, θυσίας και αναγέννησης. Το 1824 οι Κασιώτες έδωσαν μόνοι τους μία μάχη άνιση απέναντι στον Αιγυπτιακό και Οθωμανικό στόλο. Αλλά και οι υπόλοιπες μορφές του θεματικού τουρισμού, ιδιαίτερα ο καταδυτικός θα πρέπει να προωθηθούν για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο θαλάσσιος χώρος  της Κάσου παρέμεινε αχαρτογράφητος. Με το 3ετες ερευνητικό  πρόγραμμα [2019-2021] την Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα, έχουν εντοπισθεί 9 ναυάγια, άγκυρες, κανόνια και διάσπαρτη κεραμική. Αντίστοιχα αναφέρθηκε η ίδρυση της Σχολής ΚΑΡΑΒΟΜΑΡΑΓΚΏΝ σε επίπεδο ΙΕΚ. Αλλά  τονίσθηκαν και τα διαβήματα για  την αύξηση αεροπορικών δρομολογίων με χαμηλό κόστος στις άγονες γραμμές  για τις ανάγκες εξυπηρέτησης των δημοτών και κατοίκων του νησιού, όπως και την δρομολόγηση του πλοίου Highspeed. Η ψηφιοποίηση των Αρχείων των τελευταίων 50 ετών ,είναι επίσης ένα επίτευγμα του νησιού.

Στην Κάρπαθο στο συνέδριο τονίσθηκε η ανάδειξη του ρόλου που διαδραματίζει η ΠΑΡΑΔΟΣΗ, δηλαδή το πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού. Η δημιουργία ενός Μουσείου πολιτιστικού ενδιαφέροντος  την Όλυμπο  είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση τόνισε ο Δήμαρχος.

Και στα δυο νησιά αναλύθηκαν οι προκλήσεις της πανδημίας του Κορωνοϊού και των νέων τάσεων που εμφανίζονται στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και η χρήση των νέων τεχνολογιών. Το συνέδριο της Καρπάθου τίμησε με την παρουσία του ο  Βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην Υφυπουργός Τουρισμού, Καθηγητής  κ. Μάνος Κόνσολας, ο οποίος ανέφερε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες για να επανατοποθετηθεί η Κάρπαθος στο χάρτη της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου  ανέφερε  ότι έχει ήδη καταθέσει πρόταση στον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Παπαθανάση, για συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Παράλληλα, χαρακτήρισε καθοριστικό παράγοντα την αναβάθμιση και αξιοποίηση του αεροδρομίου του νησιού, που είναι ένα από τα περιφερειακά  αεροδρόμια. Τέλος, έθεσε την ανάγκη διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης για την Κάρπαθο που θα στηρίζεται σε ειδικές/εναλλακτικές μορφές  του θεματικού τουρισμού.

 

Ο Υπουργός Επικρατείας, Καθηγητής κ Γεώργιος Γεραπετρίτης, απηύθυνε χαιρετισμό εξαίροντας την πρωτοβουλία της ΕΠΕΤΑΔ και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι  είναι πλέον εμφανής  η ανάγκη  μιας νέας μορφής  τουρισμού που θα δίνει έμφαση στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών, στα τοπικά χαρακτηριστικά, στη φύση, στην αναγέννηση. Ιδιαίτερα όμως θα δίνει έμφαση στον μεγαλύτερο πλούτο που διαθέτει η χώρα, στον πολιτισμό της.

Η  Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου, κ. Καλλιόπη Νικολαίδου έκανε τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του νησιού. Συγκεκριμένα την δημιουργία Σχολής Ξυλογλυπτικής, την διοργάνωση Σεμιναρίων μέσω  των ΚΕΚ Γεννηματάς με Κατεύθυνση ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ –ΠΑΡΑΔΟΣΗ και αντικείμενο Κέντημα, Αργαλειό, Πανέρια αλλά και παραδοσιακή μουσική. Επίσης σκόπιμο είναι η διοργάνωση Γαστρονομικού Φεστιβάλ. 

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο  Δήμαρχος Καρπάθου, Ιωάννης Νισύριος, η Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου Καλλιόπη Νικολαϊδου, η  Πρόεδρος του ΚΟΠΑΠ, Ρηγοπούλα Καλή Φιλιππούση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, Νίκος Λύκος, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Παρατήματος του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού, Ηλίας Εμ. Βασιλαράς και ο  Πρόεδρος της ΕΣΕΤ, Γιώργος Κουκουλιάτας.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γεώργιος Χατζημάρκος με παρέβασή του στο συνέδριο της Καρπάθου, τόνισε ότι ένα από τα συστατικά που καθόρισαν την επιτυχία ήταν η απόφαση να δημιουργηθεί και να υλοποιηθεί  μια ψηφιακή καμπάνια με τη χρήση state of the art εργαλείων, που εξασφάλιζαν απόλυτη ευελιξία τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση. Παράλληλα με την απολύτως τεχνοκρατική προσέγγιση της ψηφιακής διαφημιστικής εκστρατείας, που στηρίχθηκε εν μέρει και στο στήσιμο ενός Παρατηρητηρίου των διεθνών και εθνικών εξελίξεων σε καθημερινή βάση, ξεχωριστός υπήρξε και ο ρόλος της Πρωτοβουλίας του Νότιου Αιγαίου για τον Τουρισμό, που συνένωσε κοινωνικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων σε μια κοινή εκπροσώπηση του προορισμού τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό

Οι εισηγητές, ανέπτυξαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τον αναγεννητικό τουρισμό, την τουριστική ανθεκτικότητα, την επίδραση της μουσικής στον πολιτιστικό τουρισμό της Καρπάθου, τον λαϊκό πολιτισμό της Καρπάθου, το ρόλο των νέων μέσων στην τουριστική προώθηση. Η Πρόεδρος της ΕΠΕΤΑΔ και πρόεδρος της  Επιστημονικής  και Οργανωτικής Επιτροπής των συνεδρίων, κ. Τέσσα Δουλκέρη, ευχαρίστησε όλους τους συμβαλλόμενους για τη συμμετοχή τους και την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου. Αναφέρθηκε στους στόχους της ΕΠΕΤΑΔ για την ανάπτυξη της διεπιστημονικής προσέγγισης του Τουρισμού, μέσα από τα επιστημονικά συνέδρια που διοργανώνει η  ΕΠΕΤΑΔ  στα Δωδεκάνησα από το 2014!Το μέλλον του Τουρισμού δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στην αλληλοσύνδενση του πρωτογενή τομέα και τον πολιτιστικό τομέα  με τον Τουρισμό, που παύει να θεωρείται αποκλειστικά  ως τουριστικό-οικονομικό προϊόν.

 

 

 

 

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και του Δήμου Νισύρου

 

Tην Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, υπογράφηκε Μνημόνιο  Συνεργασίας μεταξύ του Παντείου Πανεπιστημίου και του Δήμου Νισύρου για επιστημονικές και  εκπαιδευτικές δράσεις.

Όπως αναφέρει σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Νισύρου

«Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, νομίμως εκπροσωπούμενο από την Πρύτανιν  καθηγήτρια κυρία Ισμήνη Α. Κριάρη και ο Δήμoς Νισύρου, νομίμως εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Νισύρου κύριο Χριστοφή Κορωναίο, στην πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου. Το μνημόνιο συνεργασίας στοχεύει στην προγραμματική συνεργασία τους σε θέματα και αντικείμενα κοινών ενδιαφερόντων  και σκοπών  σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία και την αποστολή τους».

Το μνημόνιο αυτό είναι αποτέλεσμα των συνεχιζομένων από το 2014 επιστημονικών δράσεων που διοργανώνονται στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα γενικότερα από την Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων (Ε.ΠΕ.ΤΑΔ.) σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Σ.Ε.Τ.).

Στις 6/7/8 Σεπτεμβρίου 2019  διοργανώθηκε στη Νίσυρο Συνέδριο με θέμα: «Οι νέες τάσεις του Τουρισμού. Η περίπτωση της Νισύρου», σε συνεργασία με τον Δήμο της Νισύρου. Στο συνέδριο συμμετείχαν καθηγητές/τριες των Α.Ε.Ι. και δημοσιογράφοι με Πρόεδρο της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής την καθηγήτρια του Α.Π.Θ. κ. Τέσσα Δουλκέρη.

Μεταξύ των συνέδρων συμμετείχε και η Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου  καθηγήτρια κ. Ισμήνη Κριάρη.

Την Ε.Σ.Ε.Τ. εκπροσώπησε ο Γραμματέας του Δ.Σ. Γιώργος Παπούλιας που μαζί με την κ. Τέσσα Δουλκέρη τοποθετήθηκαν πάνω στο ζήτημα "Ψηφιακές Πλατφόρμες-Τουρισμός και Επικοινωνία – Ευκαιρίες και Προκλήσεις". Στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου διαβάστηκε και χαιρετισμός που έστειλε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Κουκουλιάτας.

 

Το Δελτίο Τύπου του Δήμου Νισύρου

 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ

 

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα το Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, νομίμως εκπροσωπούμενο από την   Πρύτανιν  καθηγήτρια κυρία Ισμήνη  Α. Κριάρη και ο Δήμoς Νισύρου,  νομίμως εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο Νισύρου κύριο Χριστοφή Κορωναίο, στην πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου. Το μνημόνιο συνεργασίας στοχεύει στην προγραμματική συνεργασία τους σε θέματα και αντικείμενα κοινών ενδιαφερόντων  και σκοπών  σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία και την αποστολή τους.

Στο πλαίσιο της προγραμματικής συνεργασίας των συμβαλλόμενων φορέων προβλέπεται η ανάπτυξη δράσεων ιδίως στους παρακάτω τομείς:

 

1. Συνδιοργάνωση συμποσίων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών  σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων,  πάνω σε θέματα κοινού ερευνητικού ενδιαφέροντος και των δύο Μερών τα οποία θα συμβάλλουν στην ειδική επιμόρφωση αιρετών, στελεχών, υπαλλήλων του Δήμου με στόχο την βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους Δημότες.

Συνεργασία σε αντικείμενα που άπτονται των αρμοδιοτήτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄βαθμού, αφορούν στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες και μπορούν να υποστηριχθούν από τα τρέχοντα ερευνητικά προγράμματα του Παντείου Πανεπιστημίου τόσο σε μεταπτυχιακό όσο και σε διδακτορικό επίπεδο.

 

Ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των μερών, για την ανάπτυξη και οργάνωση δράσεων οι οποίες συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική πρόνοια και συνοχή και εν γένει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Παροχή υποστήριξης του Παντείου Πανεπιστημίου προς τον Δήμo Νισύρου  σε ζητήματα που αφορούν διοικητικές διαδικασίες, κοινωνικές έρευνες, ευρωπαϊκά θέματα κλπ. με επιμόρφωση-εκπαίδευση στελεχών του Δήμου.

 

2. Διοργάνωση σεμιναρίων με ενδεικτική θεματολογία:

Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Σχολικού εκφοβισμού, Ενδοοικογενειακής βίας, Διοικητικού Δικαίου, Δικαίου ΕΕ, Δημοσιονομίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομίας.

Ειδικά θεματικά σεμινάρια για θέματα αιχμής όπως ενδεικτικά: ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, το δίκαιο,  η τεχνολογία, το περιβάλλον και η οικονομία, Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζητήματα που αφορούν στους πρόσφυγες/μετανάστες κ.λ.π., επίλυση συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο, αντιμετώπιση κρίσεων, βέλτιστη διαχείριση του εργασιακού δυναμικού κ.λ.π.

 

3. Η δημόσια ανάδειξη και συνδυαστική αξιοποίηση από τους φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) των δυνατοτήτων που παρέχονται από τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις των δύο μερών για προπτυχιακές,  μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες και διδακτορικές διατριβές, που θα αφορούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο μερών και θα προκύπτουν από την ανάγκη βελτίωσης της λειτουργίας του Δήμου Νισύρου.

 

4. Οι χρήστες των Βιβλιοθηκών του Παντείου Πανεπιστημίου θα έχουν την δυνατότητα να επωφελούνται από τις εκπαιδευτικές δυνατότητες-εγκαταστάσεις του Δήμου Νισύρου και αντίστροφα.

 

5. Η δυνατότητα φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου να κάνουν πρακτική άσκηση στον  Δήμο Νισύρου.

 

6. Η ανάπτυξη δράσεων διάχυσης της πληροφορίας  των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

 

7. Οι κοινές δράσεις θα υλοποιούνται είτε με ιδίους πόρους των συμβαλλομένων είτε με εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους.

 

8. Για το συντονισμό των μεταξύ τους σχέσεων, την προετοιμασία και την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση της συνεργασίας των συμβαλλομένων θα συσταθεί ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους των μερών, η οποία θα επιλαμβάνεται της επίλυσης τυχόν αναδυομένων ζητημάτων και θα έχει την εποπτεία της οργάνωσης και υλοποίησης των δράσεων.

 

 Ως πρώτη δράση προγραμματίζεται καλοκαιρινό σχολείο το φετινό καλοκαίρι.

 

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου στην Αστυπάλαια

Με   επιτυχία  ολοκληρώθηκαν  στην ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ [από τις 14/9  έως και τις 16/9] οι εργασίες του    τριήμερου 9ο  Επιστημονικού Συνέδριου  με θέμα   “Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ-Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ”, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων-ΤΑΔ  [Ε.Π.Ε.ΤΑΔ.] με την συνεργασία  της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου [Ε.Σ.ΕΤ.] και του  Δήμου Αστυπάλαιας.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας κ. Νικόλαος Κομηνέας, τόνισε την σημασία της διοργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων, έδωσε συγχαρητήρια και ευχαρίστησε τους-τις διοργανωτές-τριες γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Τόνισε ότι το νησί είναι ΑΝΟΙΧΤΟ στη φιλοξενία επιστημονικών και καλλιτεχνικών δράσεων  καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και επεσήμανε ότι οι κάτοικοι συμμετέχουν με χαρά σε καθεμία από αυτές.

Περισσότερα...