ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Το Πρόγραμμα του 53ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου στην Τρίπολη 17 - 19 Μαρτίου 2023

 

 

Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου θα πραγματοποιήσει το 53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της με θέμα «Δημοσιογραφία στην Περιφέρεια – Προκλήσεις και Προοπτικές», 17-19 Μαρτίου 2023 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έχει την  ευγενική υποστήριξη της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι Δήμοι Τρίπολης, Γορτυνίας, Βόρειας Κυνουρίας και Μεγαλόπολης καθώς και το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Το Συνέδριο θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς η Ε.Σ.Ε.Τ. συμπληρώνει 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας και δράσης στα δημοσιογραφικά δρώμενα της χώρας.  Αποτελεί ειδησεογραφικό γεγονός για όλα τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους - μέλη της Ένωσης σε όλη την Ελλάδα κι εξ αυτού έχει ευρύτατη προβολή πανελλαδικά και προσδίδει πολλαπλά οφέλη στον τόπο διεξαγωγής του. Είναι ανοιχτό για τους δημοσιογράφους, τους φοιτητές και το κοινό. 

   Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδείξει μέσα από εισηγήσεις έγκριτων επιστημόνων, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων, αλλά και με γόνιμο διάλογο, σε ένα ασύνορο και ανεξέλεγκτο  παγκόσμιο ηλεκτρονικό - ψηφιακό περιβάλλον, το ρόλο των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης και του τοπικού δημοσιογράφου στην ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας, την αξία του επαγγελματία δημοσιογράφου και την σημασία των ΜΜΕ στην τοπική ενημέρωση, καθώς και τον θετικό ρόλο των Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης στην αμφίδρομη σχέση με τους τοπικούς φορείς, την ιστορία και τον πολιτισμό της Περιφέρειας. 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

                                              

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

15:00 – 16:00 Υποδοχή συνέδρων

16:30 – 18:45  Ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο, από τον Σμήναρχο Φωτόπουλο Δημήτριο, Διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου, Παράρτημα Τρίπολης

 

19:00 Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης

Επίσημη έναρξη 53ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου

19:15 – 19:30 Παρουσίαση «60 Χρόνια ΕΣΕΤ», Γιώργος Κουκουλιάτας, δημοσιογράφος, μέλος Δ.Σ. ΕΣΕΤ

19.30 –  20.45  Χαιρετισμοί  Φορέων

                         Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΕΤ, Γιώργου Κουλουρά

21:00: Δείπνο 

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

 

09.00 – 09.30 Εγγραφή συνέδρων

09:30 – 11:00 Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

«Προσωπικά Δεδομένα, Πνευματικά Δικαιώματα στη Δημοσιογραφία»

Συντονίζει:  Γιάννης Α. Τασόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Δικηγόρος

 

09:30 – 09:45  «Οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοσιογραφικής ενημέρωσης υπό το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του δημοσίου συμφέροντος»  - Αριστείδης  Ραβανός  Δημοσιογράφος, Δικηγόρος Δ.Σ. Αθηνών, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής,  Δρ. Πανεπιστημίου Πειραιώς

 

09:45 – 10:00  «Τα Πνευματικά Δικαιώματα των Δημοσιογράφων. Προβλήματα και Προοπτικές» - Αγγελική Ελένη Μπιτζούνη, Δικηγόρος Δ.Σ. Αθηνών, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Δημοσιογράφος

 

10:00 – 10:15 «Πως «αναδιαμορφώνεται»  το  πλαίσιο προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων και πως «αίρεται» η προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων στη Δημοσιογραφία» - Πάρη Ντελκή, Εκδότρια  - Δημοσιογράφος

 

10:15 – 11:00 Ερωτήσεις - Συζήτηση

 

11:15 – 12:30  Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

«Ο θησαυρός της τοπικής είδησης - Η συμβολή δημοσιογράφου των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης στην τοπική και περιφερειακή αναπτυξιακή διαδικασία». 

Συντονίζει: Τέσα Δουλκέρη, Καθηγήτρια Επικοινωνίας του Α.Π.Θ.- Πρόεδρος της Εταιρείας Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων, Ε.ΠΕ.ΤΑΔ.

 

11:15 – 11:30 «Ο ρόλος του δημοσιογράφου στον τοπικό- περιφερειακό τύπο και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει» -Ελένη Τράκα, Φιλόλογος - Δημοσιογράφος - ΓΓ ΕΣΕΤ

 

11:30 – 11:45 «Η σημασία της τοπικής είδησης και η συμβολή του δημοσιογράφου»-Αριστέα Κοντόζογλου, Δημοσιογράφος

 

11:45 – 12:00 «Η τοπική είδηση και η σχέση του δημοσιογράφου με την τοπική κοινωνία»  Ιωάννα Κωσταρέλα, Καθηγήτρια ΑΠΘ

 

12:00- 12:15 «H συμβολή και επίδραση του δημοσιογραφικού λόγου στην τοπική κοινωνία» -Δρ Γεωργία Γαβριηλίδου, Γλωσσολόγος Ε.Ε.Π, Α.Π.Θ.

 

12:15-12:30 «Τα Μέσα Επικοινωνίας της Περιφέρειας σε προεκλογική περίοδο» -Αλέκα Σταματιάδη, Δημοσιογράφος-Υποψ. Δρ. Επικοινωνιολόγος Α.Π.Θ.

 

12:30 – 13:00: Ερωτήσεις – Συζήτηση  

 

13:00 – 14:00: Ενημέρωση  από την Περιφερειακή  Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

14:00 - 15:00: Ελαφρύ Γεύμα στο χώρο του συνεδρίου

 

16:00: 2η ξενάγηση σε αξιοθέατα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

 

20:00: Δείπνο

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

 

09:15 – 10:30  Γ’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Η αναπτυξιακή προοπτική της Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Συντονίζει:  Δρ Γεωργία Γαβριηλίδου, Γλωσσολόγος Ε.Ε.Π, Α.Π.Θ.

 

09:15 – 09:30 «Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας» 

Δημήτρης Λαγός, Ομότιμος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομικής Παν/μιου Αιγαίου

 

09:30 – 09:45 «Η δυναμική του πράσινου τουρισμού στην τοπική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου» - Δρ. Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, Καθηγήτρια, Δασικής Πληροφορικής & Τεχνολογιών Πράσινων Περιφερειακών Πολιτικών του Α.Π.Θ.

 

09:45 – 10:30

Ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

- Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 

- 2ο  Πρότυπο Γυμνάσιο Τρίπολης

Όμιλος δημοσιογραφίας «Μικροί Δημοσιογράφοι εν Δράσει»  

«Δημοσιογραφία και σχολική ζωή»

«Η συμβολή της δημοσιογραφίας στην ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων -στερεότυπα και διακρίσεις εις βάρος των γυναικών»

 

- 3ο Γυμνάσιο Τρίπολης

Όμιλος Δημιουργικότητας «Αναζητώ - Δημιουργώ - Μοιράζομαι»

 «Οι Μαθητογράφοι μας ξεναγούν στην Τρίπολη»

 

10:30 – 11:30: «Θέματα και εργαλεία του Ευρωπαϊκού ρεπορτάζ»

Σεμινάριο για τους δημοσιογράφους με τη συνεργασία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

 

- Άννα Ευσταθίου, Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

 - Γιάννης Σακιώτης, Συντονιστής της ομάδας πολιτικής & ΜΜΕ της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

 

12.30 -  15:00   Ξενάγηση  σε αξιοθέατα του Δήμου Γορτυνίας

15:00: Γεύμα

Λήξη Συνεδρίου

 

θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού όπως ορίζει ο νόμος

 

Μέλη Επιστημονικής Επιτροπής

 

Πρόεδρος, Δημήτρης Λαγός,

Ομότιμος Καθηγητής Παν/μιου Αιγαίου

 

Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, Καθηγήτρια

Πληροφορικής για Πράσινη Περιφερειακή

Πολιτική στο Α.Π.Θ.

 

Γεωργία Γαβριηλίδου, Γλωσσολόγος

 Ε.Ε.Π, Α.Π.Θ.

 

Μέλη Οργανωτικής Επιτροπής

 

Γιώργος Κουλουράς, Πολιτικός Επιστήμονας,

Δημοσιογράφος,  Πρόεδρος Ε.Σ.Ε.Τ.

 

Ελένη Τράκα, Φιλόλογος,

Δημοσιογράφος, Γρμματέας Ε.Σ.Ε.Τ.

 

Βάλια Αμπατζή, Δημοσιογράφος, 

Σύμβουλος Επικοινωνίας

 

Εύα Γαλανιάδη, Ιστορικός,

Δημοσιογράφος

 

Γιώργος Κουκουλιάτας, Δημοσιογράφος

Μέλος Δ.Σ. ΕΣΕΤ

 

 

Πρόσκληση για το 53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη 17 - 19 Μαρτίου

 

 

Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου σας προσκαλεί στην έναρξη του 53ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου με θέμα «Δημοσιογραφία στην Περιφέρεια – Προκλήσεις και Προοπτικές», που θα πραγματοποιηθεί 17-19 Μαρτίου 2023 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

 Έναρξη συνεδρίου Παρασκευή 17 Μαρτίου και ώρα 19:00

 

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Τ.             Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Η ΕΣΕΤ καταδικάζει την προσπάθεια τρομοκρατίας και φίμωσης των συναδέλφων της REAL

Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΕΤ) καταδικάζει την προσπάθεια τρομοκρατίας και φίμωσης των συναδέλφων και των Μέσων του δημοσιογραφικού ομίλου Real που εργάζονται.

Αυτές οι απαράδεκτες και ξένες προς τη δημοκρατία δεν στρέφονται μόνο κατά της σωματικής και επαγγελματικής ακεραιότητας των συναδέλφων αλλά συνολικά κατά την ελευθερία της έκφρασης και της ανεμπόδιστης λειτουργίας των ΜΜΕ ως πυλώνων του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στη μάχη για ένα ασφαλές και πολιτισμένο περιβάλλον δημοσιογραφικής εργασίας και έκφρασης είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενάντια σε όποιον το επιβουλεύεται

Το 53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη 17 - 19 Μαρτίου 2023

 

 

Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου θα πραγματοποιήσει το 53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της με θέμα «Δημοσιογραφία στην Περιφέρεια – Προκλήσεις και Προοπτικές», 17-19 Μαρτίου 2023 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έχει την  ευγενική υποστήριξη της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ.

Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι Δήμοι Τρίπολης, Γορτυνίας,  Βόρειας Κυνουρίας και Μεγαλόπολης καθώς και το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Το Συνέδριο θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς η Ε.Σ.Ε.Τ. συμπληρώνει 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας και δράσης στα δημοσιογραφικά δρώμενα της χώρας.

Αποτελεί ειδησεογραφικό γεγονός για όλα τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους -μέλη της Ένωσης σε όλη την Ελλάδα κι εξ αυτού έχει ευρύτατη προβολή πανελλαδικά και προσδίδει πολλαπλά οφέλη στον τόπο διεξαγωγής του.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδείξει μέσα από εισηγήσεις έγκριτων επιστημόνων, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων, αλλά και με γόνιμο διάλογο, σε ένα ασύνορο και ανεξέλεγκτο  παγκόσμιο ηλεκτρονικό - ψηφιακό περιβάλλον, το ρόλο των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης και του τοπικού δημοσιογράφου στην ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας, την αξία του επαγγελματία δημοσιογράφου και την σημασία των ΜΜΕ στην τοπική ενημέρωση, καθώς και τον θετικό ρόλο των Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης στην αμφίδρομη σχέση με τους τοπικούς φορείς, την ιστορία και τον πολιτισμό της Περιφέρειας. 

Η παρουσία για τρεις μέρες έγκριτων δημοσιογράφων από την Ελληνική Περιφέρεια δίνει την μοναδική δυνατότητα να ανοίξει ένα παράθυρο προβολής σε έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης σε όλη τη χώρα.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου είναι :

1. «Προσωπικά Δεδομένα, Πνευματικά Δικαιώματα στη Δημοσιογραφία».

2. «Ο θησαυρός της τοπικής είδησης - Η συμβολή του δημοσιογράφου των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης στην τοπική και περιφερειακή αναπτυξιακή διαδικασία»

Επίσης θα αφιερωθεί μια συνεδρία (το πρωί της Κυριακής 19 Μαρτίου), σε φορείς της Αρκαδίας για να γνωρίσουμε την ιστορία, τον πολιτισμό, την ταυτότητα του νομού. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου.  

 Χορηγοί του συνεδρίου:

ΚΤΕΛ Αρκαδίας, «PRINCESS  Full service catering», «Are you hungry»,  «William`s eatery cafe», «Σαλαπάτας σχέδιο & επιγραφή», «Καρύδης Labelis – Αυτοκόλλητες Ετικέτες», «Topmedia Γιακουμής - Διαφημιστικές Κατασκευές – Εκτυπώσεις».

Διευρυμένη Επιστημονική Σύσκεψη & Συζήτηση στον Δήμο Χάλκης

Στο πλαίσιο του 12ου  Διεπιστημονικού Συνεδρίου της ΕΠΕΤΑΔ  που πραγματοποιήθηκε στο Καστελλόριζο 1 και 2 Ιουλίου έγινε ειδική διευρυμένη επιστημονική σύσκεψη με συζήτηση, κλιμακίου της ΕΠΕΤΑΔ [ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ] και της ΕΣΕΤ [ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ] με την ηγεσία και στελέχη του Δήμου Χάλκης. Στην διευρυμένη συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιαστούν τα συμπεράσματα του 12ου Συνεδρίου και στην Χάλκη και να υπάρξει διεξοδική συζήτηση και ενημέρωση από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού και τις προοπτικές   του Τουρισμού..

Περισσότερα...

Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου συμμετέχει στην 24ωρη Απεργία την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

 

 

 

Η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου συμμετέχει στην 24ωρη επιχείρηση που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022.

Συμμετέχουμε στην απεργία για να ακουστεί η φωνή μας δυνατά ενάντια στην ανεργία και την ακρίβεια που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.

 

Διεκδικούμε:

- συλλογικά δικαιώματα που εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων της Ενημέρωσης.

- δουλειά, αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη ενημέρωση.

-ίση μεταχείριση και δικαίωμα στην εργασία όλων των δημοσιογράφων.

Στόχος είναι η διασφάλιση της ελευθερίας και της ισότητας.

 

Σεβόμενοι τις αρχές της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, αλλά και κανόνες δεοντολογίας της δημοσιογραφίας, ενισχύουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία.

 

Για το ΔΣ της ΕΣΕΤ

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Κουλουράς

Με επιτυχία και εποικοδομητική συζήτηση ολοκληρώθηκε το 12ο Διεπιστημονικό Συνέδριο στο Καστελλόριζο

Το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του 12ου Επιστημονικού Συνεδρίου «Τουρισμός – Γεωγραφία και Προοπτικές», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων [ΕΠΕΤΑΔ] σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου [ΕΣΕΤ] και συνδιοργανωτή το Δήμο Μεγίστης- Καστελλόριζου, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022. Οι διοργανωτές επέλεξαν συμβολικά το ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, που βρίσκεται στο ακραίο νότιο ανατολικό της Ελλάδας για να κλείσουν τον πρώτο κύκλο της διοργάνωσης των Διεπιστημονικών Συνεδρίων της ΕΠΕΤΑΔ  στα Δωδεκάνησα με κύριο άξονα τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

Περισσότερα...